Thorton & Duron

The forum for non-component-related silent pc discussions.

Moderators: NeilBlanchard, Ralf Hutter, sthayashi, Lawrence Lee

Post Reply
adder
Posts: 19
Joined: Wed Nov 05, 2003 3:36 pm
Location: England

Thorton & Duron

Post by adder » Mon Nov 17, 2003 4:52 am

Anybody got any info on the new Athlon XP Thorton? My local supplier is stocking the 2000+ now but I can't find any info, particularly regarding power dissipation. The usual place (with the charts) doesn't list it.
Also I see the power output for the Duron 1.6 is very good. Anybody got any performance stats on it and anybody done any undervolting on this one?
Thanks

dukla2000
*Lifetime Patron*
Posts: 1465
Joined: Sun Mar 09, 2003 12:27 pm
Location: Reading.England.EU

Post by dukla2000 » Mon Nov 17, 2003 5:00 am

The Thorton XP2000 is typically 47W. For comparison a Thoroughbred XP2000 is 55W.

You can get the data sheet from AMD here.
[size=75]2009/Oct: Jetway JNC81-LF * 4850e naked under fanless Xigmatek Apache * Antec mini Skeleton w/Nexus 120mm PWM fan * Delta 90W brick w/Skeleton DC-DC board * WD2500BEVT 250Gb blue[/size]

Athlon Powers
Posts: 376
Joined: Sun May 04, 2003 4:33 pm
Location: Athlonville, My Computer
Contact:

Post by Athlon Powers » Mon Nov 17, 2003 5:35 am

A Thorton is a Barton core except half of the L2 cache has been cut off, possible from a bad fabrication. There are mods online to attempt to reenable the additional cache but I have never personally dont it myself.
*Official* Court Jester of SPCR
*Unofficial* Friend of The Knights Who Say Ni

Syphon869
Posts: 47
Joined: Sat Oct 19, 2002 8:07 am

Post by Syphon869 » Thu Nov 20, 2003 5:29 pm

So teh Thorton is the new Duron?

lenny
Patron of SPCR
Posts: 1642
Joined: Wed May 28, 2003 10:50 am
Location: Somewhere out there

Post by lenny » Thu Nov 20, 2003 10:11 pm

Syphon869 wrote:So teh Thorton is the new Duron?
Not sure about the Durons, but the new Athlon XP has the Thorton core. Visually, on the CPU, it's elongated like the Barton core, and internally has half the L2 cache disabled.

lazybum131
Posts: 73
Joined: Sat May 17, 2003 8:25 pm
Location: Thornhill, Ontario

Post by lazybum131 » Fri Nov 21, 2003 8:16 am

Not sure, but i think the new Durons are Applebreds.

Syphon869
Posts: 47
Joined: Sat Oct 19, 2002 8:07 am

Post by Syphon869 » Fri Nov 21, 2003 1:19 pm

But you can still get Bartons, right?

lenny
Patron of SPCR
Posts: 1642
Joined: Wed May 28, 2003 10:50 am
Location: Somewhere out there

Post by lenny » Fri Nov 21, 2003 2:36 pm

Syphon869 wrote:But you can still get Bartons, right?
As far as I know AMD is still selling them and has no plans to discontinue / change them any time soon.

Apparently the rationale behind the Thorton (crippled Barton) is so that AMD doesn't need to fabricate two different cores (T-Bred and Barton), saving them money and maybe freeing up fab space for the 64 bit chips.

Post Reply